Zaštita aronije od štetočina i bolesti

Po tom pitanju aronija nije zabrinjavajuća jer još nije bila napadnuta štetočinama ili bolestima u širim razmjerima. Kao mjera opreza treba ipak pregledavati plantažu u potrazi za bilo kakvim znakom zaraze ili bolesti. Moguće je da se s vremenom štetočine ili bolesti uhvate na grmove i dovedu ih u opasnost.
Povremeno su primjećene neke štetočine ali ne u tolikom broju da nalažu kemijsku kontrolu.
Dugogodišnjim promatranjem čini se da je kod rijetkih pojava štetočina sama priroda sposobna nositi se s njima povećavajući populaciju korisnih organizama koji kontroliraju štetočine.

 • Najčešća štetočina nađena na plantažama aronije je uš (Aphidoidea). Uši napadaju mlado lišće i stabljike, isisavajući biljni sok uzrokuju kovrčanje lista i vrhova stabljika. Uši se često ne pojave u cijeloj plantaži nego u lokaliziranim skupinama oštećujući grmove na području od nekoliko desetaka kvadratnih metara. Nije isplativo koristiti kemijska sredstva da bi ih se kontroliralo jer su veći troškovi tretmana nego gubici slabijeg uroda.
 • Može se dogoditi i da se podmladak crvenog pauka preseli na plantažu s obližnjih voćnjaka. To je veoma mali, gotovo neprimjetan pauk koji se uglavnom smješta na donji dio lista. Siše dok iz lišća zbog čega ono žuti i ostaje bez sjaja što znatno slabi biljku.
 • Crv kruške i trešnje (Caliroa limacina) je insekt iz reda Hymenoptera. Njegove se larve općenito nalaze na gornjoj strani lista gdje jede gornji sloj mekog lisnog tkiva ostavljajući smeđe suhe točke. Larve izgledaju kao mali zeleno-žuti puževi pokriveni sluzi, dužine od 0.5 – 1 cm. Obično su dva legla štetočina; u lipnju i kolovozu.
 • Zadnjih godina pojavila se nova štetočina na plantažama aronije. Ranije nije viđena u većem broju. To je mali moljac iz obitelji Tortricidae. Njegove gusjenice  naseljavaju cvjetove aronije, omataju ih svilom i prave hrpice tako omotanih cvjetova. Unutar tako omotanih cvjetova hrane se jedna do dvije gusjenice.  Morate pozorno promotriti na te štetočine, koje za sada nemaju ime jer bi u budućnosti mogle prouzročiti znatnu štetu na cvatnju aronije, a time i smanjen prinos.
 • Druge štetočine nađene na aroniji:
  Zimski moljac
  Jabučni moljac
  Tortricids

Gljivična oboljenja nisu dosad uzrokovala probleme u uzgoju aronije u Hrvatskoj. Bilo je pojava točkastog lišća u Rusiji uzrokovana gljivicom Phillostica spp. Manifestira se malim smeđim točkama po rubu lista. Nije jako ozbiljna bolest, a uzrokuje opadanje zaraženog lišća. Druga gljivična bolest koja se ponekad pojavi na plantažama je smeđa trulež ili Monilia trulež uzrokovana gljivicom Stromatinia aucuparia. Ta se bolest razvija u rano proljeće na prvom mladom lišću, a onda se širi na cvjetne pupove što ima za posljedicu da novonastali plodovi trunu i opadaju. I na tu se bolest treba paziti jer kad se pojavi može doći do značajnog pada uroda.

Ukratko:

 • Na plantažama aronije još nije zaprijetila ozbiljnija bolest ili štetočine. Stoga nema potrebe za kemijskim tretmanima i špricanjem zaštitnim sredstvima.
 • Iz dugogodišnjeg promatranja proizlazi da se za rijetku pojavu štetočina pobrine sama priroda povećavajući populaciju korisnih organizama koji kontroliraju štetočine.

 

Leave a Reply