Travnati pokrov između redova aronije

Na boljoj klasi tla , naročito na glinenom tlu, u brežuljkastim područjima s plitkom podzemnom vodom, najbolje je zatravniti međuredove.
To je najraširenija metoda uzgoja i ima najviše prednosti. Travnati prekrivač u međuredovima spriječava eroziju uzrokovanu vodom u područjima različitog terena.  Pomaže zadržati i kišnicu, štiti tlo od jakog mraza, dopušta prolaz traktoru za kišnih razdoblja, sprječava nastajanje dubokih kolosijeka i smanjuje zbijenost tla. Dodatno, stalno košena trava ostavljena na tlu se raspada povećavajući sadržaj humusa u tlu pa se ne mora gnojiti.
Višegodišnjim promatranjem uočeno je da plantaže aronije s travnatim međuredovima ranije završavaju vegetaciju, što za uzvrat uzrokuje da bobice brže zore i dobiju ljepšu boju.
U plantažama sa zatravnjenim međuredovima manje je izgleda da dođe do pomanjkanja mikronutrijnata poput bora, cinka i željeza. Travu je najbolje sijati u proljeće koristeći standardni iznos od 40kg sjemena po jednom hektaru. Veoma je važan sastav travne smjese koju se sije u međuredovima. Nipošto ne smijete koristiti smjese namijenjene sijanju na livadama i pašnjacima jer su to vrste trava koje brzo rastu i duboko se ukorijenjuju. Naročito nije dobro koristiti klupčastu oštricu koja je dominantna biljka i iskorijanjuje druge vrste s plitkom korijenjima.

Preporučuje se vrste:

  • livadna vlasulja
  • crvena vlasulja
  • metlušica
  • vlasnjača
  • ljulj
  • livadna mačica

Uobičajen recept je:

  • 15kg ljulja ili livadne mačice
  • 10kg livadne vlasulje
  • 10kg godišnje livadarke
  • 5kg metlušice

Dobri se rezultati postižu i sijanjem smjese crvene vlasulje i metlušice. Ako ne možete nabaviti takvu smjesu, posijete jednu od tih trava. Obje dobro podnose čestu košnju, razvijaju plitko korijenje, kratke su i kompaktne.
Preporuka je dodati smjesi i bijelu djetelinu, naročito u organskom uzgoju. Bijela djetelina, ako se često kosi, cvijeta cijelo ljeto i obogaćuje tlo dušikom u dozi od 40kg po hektaru. Nakon uspostavljanja zona trave povećajte i iznos minerlanih gnojiva, naročito onih koji sadrže dušik, kalij i fosfor jer u prvoj godini uspostavljanja travnatog pokrova trava apsorbira velike količine gnojiva,. U sljedećim godinama, kada se pojasi trave redovito kose, značajno opada potreba za hranjivim tvarima.
– Veoma važan postupak održavanja je pljevljenje redova plantaže, naročito u prve tri godine nakon sadnje; nakon toga će grmovi sami ugušiti korov. Najlakši je način koristiti herbicidne pojase u redovima. S tom metodom morate paziti da koristite odgovarajući herbicid. Nemojte prelaziti propisanu dozu i tretirajte tako da ne oštetite grmove. Uzgajivačima je prikladnije koristiti herbicide, ali to uvijek ima manje više negativan utjecaj na razvoj plantaže. Stoga ima smisla prve godine plijeviti ručno oko svake biljke.
Učinkovit, ali skup način održavanja redova je malčiranje čitavih redova usitnjenom korom drveta ili drvnom sječkom; ili cijeli pojas možete pokriti agrotekstilom koji propušta zrak i vodu, ali ne dopušta korovu da klija. Takva se zaštita redova uglavnom koristi na plantažama organskog uzgoja.

Leave a Reply