Rezidba aronije

Rezidba je jedna od osnovnih tretmana s ciljem da se stanje grmovi i otklone slabe i oštećene stabljike. Prva se rezidba obavlja ubrzo nakon sadnje. Sve se stabljike obrezuju na visinu 10 – 15 cm od tla. Time se uravnotežuju nadzemni dijelovi s veličinom korijena. Kada se okorijenjena mladica vadi iz rasadnika njen se korijenski sustav značajno skrati. Zato postoji rizik da ako je prvo proljeće suho, smanjeni korijenski sustav ne bi mogao snabdjeti vodom neskraćene nadzemne dijelove. Rezultat je odumiranje mladice. Drugi je razlog za rezidbu biljaka spriječavanje cvjetanja u prvoj godini uzgoja. Dobre dvogodišnje biljke se prodaju s već formiranim cvjetnim pupoljcima, koji će – ako ih ostavimo – zametnuti plod u prvoj godini uzgoja, a to bi značajno oslabilo rast grma.
– Rezanjem stabljika ubrzo nakon sadnje možemo biti sigurni da će se grm aronije dobro širiti, proizvesti mnogo novih izdanaka i dati pristojan prinos sljedeće godine.
– Tijekom sljedeće tri ili četiri godine rezidba se ograničava samo na uklanjanje oštećenih grana (nakon branja kombajnom) i onih koje se križaju.
-Narednih godina trebate početi uklanjati najstarije grane da bi ih zamijenile nove stabljike.
– Najviše bobica, koje su ujedno i najveće, ubrano je između druge i četvrte godine roda. Za grmove je poželjno da nemaju grana starijih od šest godina. Svake godine moramo ukloniti koliko je moguće, neke od najstarijih grana da bi na njihovom mjestu  mogle rasti nove mlade stabljike. Nije poželjno imati niti gusto zbijene grane. Dakle, pravilno obrezivanje treba podrazumijevati ne samo uklanjanje najstarijih grana već i prekomjeran rast novi.

Napomena!
Pregust grm raste snažno uvis u potrazi za svijetlom. Na takvoj se plantaži zona roda penje sve više i za nekoliko godina stvara problem kod berbe jer neke bobice kombajn ne može doseći. A i bobice su manje, a neke unutar gustog grma imaju slabiju boju.

U praksi se često događa da nakon nekoliko godina uzgoja zbog lošeg obrezivanja plantaža treba radikalni tretman pomlađivanja. On se sastoji od ručnog uklanjanja svih starih grana i ostavljanja samo desetak mladih stabljika na svakom grmu. Pomlađivanje rezidbom je teško i skupo. Jeftinije je, ali i drastičnije rezanje svih stabljika i grana strojno. Posljedica toga je da nema ploda godinu dana, ali troškovi strojnog rezanja u usporedbi s ručnim su neusporedivo niži što će sigurno nadomjestiti gubitak plodova. Nakon tretmana grmovi će se početi oporavljati proizvodeći velik broj mladih stabljika. Onda je važno i jednostavno neophodno ukloniti većinu novonastalih stabljika ostavljajući samo po desetak na grmu. Ako to ne učinimo gusto izrasle stabljike natjecat će se za svjetlo i snažno izrasti uvis i za dvije do tri godine imat ćemo visoke, guste grmove siromašnog ploda u gornjem dijelu i cijeli postupak pomlađivanja neće imati smisla. Pa kada planiramo pomladiti plantažu moramo biti spremni sustavno kontrolirati broj mladih stabljika, naročito u prve dvije godine nakon obrezivanja starih grana. Prve godine možemo lakše ukloniti prekobrojne mlade stabljike strojno ih režući s obje strane svakog reda ostavljajući samo usku zonu u sredini. U tom je slučaju ručni rad ograničen na korištenje škara za rezidbu da bi otklonili oštećene stabljike ili one preostale iza kosilice i neke iz sredine reda ako ih je previše.

Ukratko:

  • Prva se rezidba obavlja ubrzo nakon sadnje. Sve se stabljike obrezuju na visinu 10 – 15 cm od tla.
  • Tijekom sljedeće tri ili četiri godine rezidba se ograničava samo na uklanjanje oštećenih grana (nakon branja kombajnom) i onih koje se križaju.
  • Narednih godina trebate početi uklanjati najstarije grane da bi ih zamijenile nove stabljike.
  • Najviše bobica, koje su ujedno najljepše i najveće, ubrano je između druge i četvrte godine roda. Za grmove je poželjno da nemaju grana starijih od šest godina.
  • Često se događa da nakon nekoliko godina uzgoja bez pravilne rezidbe grmova plantaža treba radikalan postupak pomlađivanja. Taj se postupak sastoji od uklanjanja svih starih grana i ostavljanja samo desetak mladih stabljika u svakom grmu.

Leave a Reply