Berba aronije

Bobice dozrijevaju u drugoj polovici kolovoza. Vrijeme dozrijevanja može varirati unutar dva tjedna, ovisno o okolišu i vremenskim uvjetima. Bobice se beru odjednom pa morate biti spremni kada su potpuno razvijene i lijepe boje.
Najbolji pokazatelj zrelosti je boja kratke peteljke koja drži plod koja se mijenja iz zelene u svijetlo crvenu.
Kada se to dogodi možemo biti sigurni da bobice sadrže dovoljnu količinu šećera i pigmenta i da su izgubile gorki okus karakterističan za nezreli plod. Odabrati pravi dan za berbu od naročite je važnosti za strojno branje jer se samo potpuno zrele bobice mogu lako otrgnuti s peteljke, a da ih berba s kombajnom ne ošteti ili ostavi na grmu. S dobro održavanom plantažom i dobro odabranim danom berbe, stopa berbe za strojno branje prelazi 95%, a ponekad doseže i 98-99% što ručno branje iza kombajna čini potpuno nepotrebnim.
Veoma važna karakteristika bobica je njihova trajnost. Iako se ubrajaju u meko bobičasto voće, one su neusporedivo trajnije od, recimo, ribizla. Držimo li bobice aronije u sanducima nekoliko dana nakon berbe one ne propadaju, a dobro podnose i duga putovanja i transport. Te vam karakteristike omogućavaju da sakupite plodove s različitih plantaža i isporučite čitavu količinu u tvornicu za preradu. Svježe bobice, dobro ubrane i uskladištene na hladnom odmah poslije žetve mogu stajati mnogo tjedana a da ne šteti njihovoj kvaliteti.

Branje bobica ručno je veoma težak posao; jedna osoba prosječno sakupi 100 – 150kg bobica na dan.

Općenito se bobice beru ručno samo s plantaža na kojima je prva godina uroda dok su grmovi još premali za berbu kombajnom. Velike se plantaže beru s polurednim ili punorednim beračem. Prije su se za berbu bobica aronije sasvim uspješno koristili berači za crni ribizli. No kako su grmovi aronije veći od grmova ribizla, a urod puno obilniji, proizvođači su pojačali konstrukciju berača za ribizle i sada već na tržištu ima berača namijenjenim aroniji.

Ukratko:

  • Bobice dozrijevaju u drugoj polovici kolovoza. Najbolji pokazatelj zrelosti je boja kratke peteljke koja drži plod i koja se mijenja iz zelene u svijetlo crvenu.
  • Odabrati pravi dan za berbu je od iznimne važnosti za strojno branje jer se samo potpuno zrele bobice mogu lako otrgnuti s peteljke, a da ih berba kombajnom ne ošteti ili ostavi na grmu.
  • Veoma važna karakteristika bobica je njihova trajnost. Držimo li bobice aronije u sanducima i nekoliko dana nakon berbe one ne propdaju, a dobro podnose i transport.

Leave a Reply