Sve što trebate znati o sadnici i grmu aronije

Crne bobice aronije (Aronia melanocarpa Elliot) pojavljuje se u literaturi pod različitim imenima, najpoznatije je crna oskoruša (Sorbus melanocarpa Heynhold), crna aronija (Aronia nigra Koehn) i crna kruška (Pyrus melanocarpa Wild). Njemci često koriste naziv crne jabuka bobice jer oblikom bobice sliče minijaturnim crnim jabukama.

Grm

Aronija je grm koji raste u visinu do 2 – 2.5 metra. U početku je grm kompaktan, ali se širi kako stari. Nakon desetak godina grmovi koji rastu divlje u plodnim područjima mogu doseći visinu od 3 metra. Grmovi narasli iz sjemena posebno imaju tendenciju energičnog rasta. Zbog toga se sijanje ne smije koristiti za zasađivanje komercijalnih plantaža nego samo vegetativno razmnožavanje reznice iz selekcije rasadnika. Samo tada grmovi aronije neće rasti preenergično što bi onemogućilo strojno branje.

Korijenski sustav aronije

Korijenski sustav aronije je veoma dobro razvijen i savršeno se prilagođava uvjetima tla. Na mokrom tlu s visokim kapacitetom vode biljka proizvodi plitko korijenje koje se ne širi daleko izvan oboda grma. Na siromašnom tlu s nedostatkom vode aronija se snažno širi svoj sustav korijenja. Iz zrelog, višegodišnjeg grma šire se horizontalni kosturi korijenja čiji je promjer u podnožju grma od 1.5 do 3 cm, a iz njih izrastaju korijeni prvog i drugog reda s promjerom do 0.5cm. Glavnina korijena, 80 – 90% je u dubini od 0 do 25 cm, a na siromašnijem tlu većina korijenja ide dublje od 35 – 40 cm. Samo oko 10% korijenskog sustava su vertikalni korijeni koji normalno dosežu dubinu od 1 m, ali i do 2 m na siromašnijem tlu gdje pojedino korijenje prodire i dublje.
– Tako snažan korijenski sustav omogućuje uspostavljanje plantaža aronije i na siromašnijem tlu s niskom kapacitetom vode gdje uzgoj drugog voća ne bi bio moguć.
– Korijen aronije raste brzo u proljeće (svibanj, lipanj) a onda njegova brzina rasta opada, ali u jesen, obično u rujnu, on ponovno postaje aktivan. Primjećeno je da se korijenski sustav razvija čak i u kasnu jesen i ranu zimu kada je biljka bez lišća, a tlo nije smrznuto.
– Iz tog je razloga preporučljivo uspostavljati plantaže u jesen jer će korijenski sustav aronije, aktivan i u jesen, osigurati brz i snažan početak za novu plantažu u proljeće.

Leave a Reply