Category Archives: Recepti

Marmelada od aronije

Recept za marmeladu od aronije je poprilično jednostavan i ne traži posebna znanja. Za recept je potrebno dvije kile bobica aronije, po mogućnosti svježe, ali mogu i zaleđene, 900 grama šećera i 300 ml vode.

Prvi korak je izrada sirupa od vode i šećera i to na način da se šećer stavi kuhati u vodu, smjesu miješati dok se šećer ne rastopi. Nakon toga dodajte aroniju i mješajte dok se ne stvori jednolična smjesa, otprilike 10 do 15 minuta. Vruću smjesu dodajte u staklene posude, nakon toga posude možete staviti u toplu (ne prevruću) pećnicu dok se ne pojavi kora na vrhu. Nakon toga je marmelada spremna za zatvaranje i čuvanje na hladnim i suhim mjestima.

Popravite krvnu sliku uz jednostavan recept

Ukoliko ste imalo čitali o aroniji onda znate da su bobice aronije odlične za krv, ali i ostatak dio tijela jer su dobar izvor antioksidansa, vitamina i korisnih tvari koje su potrebne za ispravno funkcioniranje tijela. Ako je vaša krva slika loša pokušajte koristiti slijedeći recept te nakon toga ponovno izvaditi nalaze.

Prije spavanja skuhajte 35-40 bobica aronije u 2 decilitra vode, kuhajte dvije do tri minute te ostavite da se smjesa ohladi do ujutro. Smjesu popijte ujutro na prazan želudac te pojedite skuhane aronije, postupak radite minimalno 30 dana zatim ponovno izvadite nalaze krvi i usporedite s onima prije uzimanja ovog recepta.

Sok od svježe ubrane aronije

Ovaj recept se odnosi na izradu soka u manjim količinama kojeg bi trebali piti osobe sa težim zdravstvenim problemima kao što je leukemija, rak ili pak samo krv s manjkom vitamina odnosno željeza. Sok mogu konzumirati i druge osobe ali u manjim količinama i ne toliko često kao obični koncentrirani sok od aronije.

Za pripremu sok nam je potrebna jedna čaša od 2 – 3dl svježe ubrane aronije, iako u zamjenu može poslužiti i zaleđena aronija. Zatim nam treba 4 – 6 žlica šećera, jedan limun te štapni mikser / blender.

Za ogulite limun te izvadite koštice zatim u mikser dodajte sve sastojke; aroniju, šećer, limun te malo vode. Miksajte dok ne dobijete kašastu smjesu, zatim dodajte još vode tako da smjesa bude pitka, otprilike jednu do dvije litre vode.

Nakon toga je sok spreman za konzumiranje.

Frape od aronije

Jednostavni antioksidans frape od aronije

Opće je poznato da je aronija dobar izvor antioksidansa te kao takva pogodna za konzumiranje u raznim oblicima. U nastavku vam donosimo jednostavni recept za pripremu frapea od aronije.

Uz pomoć štapnog miksera zajedno s 3 / 4 banane izmješajte:
1 šalicu jogurta (voćnog ili običnog)
1 / 1 i pol šalicu mlijeka, preporuča se kokosovo ali može i domaće.
1 šalicu smrznutih ili svježih aronija
1 šalicu malina, jagoda ili nekog drugog voća

Sve skupa izmješano je spremno za pripremu i konzumiranje.