Category Archives: Proizvodi

Upotreba aronije i njenih proizvoda

Zaslađeni sok od aronije ima dobar okus i prikladan je za izravnu konzumaciju kao i za pripremu želea te bojanje i obogaćivanje gaziranih napitaka i drugih napitaka. Prirodni sok od aronije ima veoma izraženu, jasnu i stabilnu rubin-crvenu boju što ga čini pogodnim za miješanje sa svijetlijim sokovima poput soka od jabuke, a naročito je važan u pripremi vina.

Plodovi aronije imaju široku primjenu u proizvodnji hrane, naročito kao bojilo i vitaminski dodatak drugom poznatom, ali ne tako vrijednom voću. Što više, voćne prerađevine; želei, pekmezi, džemovi, marmelade, slastičarski filovi i drugi prerađeni proizvodi dobivaju ugodan, osebujan okus i prekrasnu boju nakon dodavanja aronije.
Prerađevine od aronije naročito su vrijedne jer je tijekom njihove obrade moguće zadržati gotovo sve aktivne polifenolne sastojke. I zbog toga, na primjer, jedna jušna žlica aronije zadovoljava dnevne potrebe organizma za polifenolima (jednim od najjačih antioksidansa). Kandirane (ušećerene) bobice korištene u konditorskoj industriji imaju slična svojstva. Sušene su bobice također vrijedna sirovina koja se kad je dobro osušena koristi za dobivanje medicinskog ekstrakta prekrasne čiste boje.
Količina od 50gr suhih bobica sadržava terapeutsku dnevno dozu aktivnih polifenola, sastojaka potrebnih za liječenje nekih od bolesti.
Kao preventivna mjera mogu e koristiti čajevi od sušenih bobica aronije pomiješanih s drugim suhim voćem poput šipka, gloga ili dunje.
Također treba spomenuti i ekstrakciju pigmenta iz ostatka (koma) nakon prešanja bobica od dobivanja soka.
Kao proizvodni otpad taj ostatak može biti vrijedan izvor za dobivanje velikih količina najtraženijih prirodnih rubinsko crvenih bojila. Prirodna se bojila sve više koriste u prehrambenoj industriji; u današnje vrijeme posve je uobičajeno odustati od upotrebe umjetnih bojila.
Zaključak je da se aronija može u potpunosti iskoristiti i to ne samo dio već u cjelini.