Stabljika, lišće, cvijeće i plodovi aronije

Stabljika i lišće

Jednogodišnje stabljike su obično nerazgranate, tamno sive boje s malim smeđe-sivim pupoljcima koji prianjaju uz stabljiku. Lišće je uglavnom ovalno ili eliptično, sitno nazubljeno duž rubova i završava istaknutim vrhom. List je dug 6 do 9 cm i širok 5 do 6 cm, ima kratku peteljku od 1 cm u čijem podnožju su dvije stipule (izrasline poput lista). Lisna peteljka i donji dio središnje vene na donjoj strani lista imaju ljubičastu nijansu. Gornja je površina lista sjajna i debele kože, a donja je strana prekrivena finim, mekim bijelim dlačicama. Raspored lišća na stabljici je pravilan, lišće se nje širi pod oštrim kutom. U jesen lišće mijenja boju do prekrasne ljubičaste. U lipnju se počinje oblikovati lisni i cvjetni pupoljci prionjeni uz stabljiku u kutovima u podnožju lisnih peteljki. Već se u jesen može lako otkriti koji od njih su lisni pupoljci – uži i prionjeniji, a koji su cvjetni – gušći i istureniji prema van.

Cvijeće

Aronija cvate u drugoj polovici svibnja, obično već poslije proljetnih mrazeva. Cvjetanje traje prilično dugo – 10 do 15 dana. Cvijeće se na stabljici razvija neravnomjerno; pojedini cvjetovi u svakom svatu ne razvijaju se istovremeno. To je veoma dobra karakteristika jer uveliko eliminira utjecaj mraza na zametanje ploda. U svakom cvatu ima prosječno 20 – 30 cvjetova, a u cvatu koji se razvija iz vršnih pupoljaka može ih biti više od 30.
U povoljnim uvjetima kada pčele i drugi insekti mogu neometano letjeti, opraši se 80 – 90% cvijeta i plod koji se zamete obično ne otpada. U nepovoljnim vremenskim uvjetima, poput kišnih dana, usprkos samooprašivanju, stopa zametanja pada na 40-60%.
Mali bijeli cvjetovi s laganom nijansom ružičaste, u promjeru od otprilike 12mm grupirani su u gusti svat – gronje (grozdasta nakupina)  u promjeru od 5-6 cm. Pojedini cvijet ima 5 latica u cvjetnoj kruni i isti broj čašičnih listića. Svaki tučak okružuje oko 20 ljubičastih prašnika. unutar cvijeta, između plodnice i prašnika, proizvodi se nektar na koji dolaze pčele i drugi cvjetni oprašivači.
Zato je aronija veoma povoljna za pčele. Zbog svog produženog cvjetanja pčele imaju puno nektara gotovo dva tjedna u vrijeme kad je većina voćki već završila cvjetanje.

Plodovi

U svakoj se sjemenoj šupljini stvore dvije sjemenke, ali obično samo jedna sazrije. Sjemenke su tako male (oko 90 sjemenki čine 1 gram) da ih jedva možete osjetiti u proizvodima.
Vrijeme razvoja ploda je 90 dana. U početku se bobice u svakom grozdu prianjaju jedna uz drugu; zelene su i paperjaste – prekrivene blijedim dlačicama. Kako rastu gube paperje i sve se više odvajaju jedne od drugih. U drugoj polovici srpnja bobice počinju brzo dobivati na težini i mijenjaju boju; u kolovozu postaju crne sa svijetlo plavim voštanim maškom. Bobice dozrijevaju za branje kasno u kolovozu; bobica je prosječno promjera 10 mm i teži oko 1 gram.

Treba napomenuti:

  • Stabljike aronije uzgojene iz sjemena imaju tendenciju energičnog rasta što otežava održavanje plantaže i berbu plodova. Zato se sjemenje ne smije koristiti za uspostavljanje plantaža za tržošte. Preporučuje se vegetativno uzgojene reznice iz selekcije rasadnika.
  • Snažan korijenski sustav omogućuje uspostavljanje plantaža aronije čak i na siromašnom tlu s niskim kapacitetom vode.
  • Plantaže treba saditi u jesen jer je korijenski sustav još aktivan i osigurat će biljkama brz i jak početak u proljeće
  • Cvijeće se na grmu ne razvija u isto vrijeme što smanjuje gubitke uzrokovane proljetnim mrazom.
  • Dug period cvatnje aronije je pogodan za pčele. One mogu sakupljati nektar i kad su druge voćke završile cvjetanje.

 

Leave a Reply