Povijest i podrijetlo biljke aronija

Aronija je biljka u obliku ruže iz porodice Rosaceae. Podrijetlom je iz Sjeverne Amerike i raste u divljini od središnje Kanade do Floride u SAD-u. Tamo postoje tri vrste aronije a to su:

  • Crna aronija (Aronia melanocarpa)
  • Crvena aronija (Aronia arbutifolia)
  • Ljubičasta aronija (Aronia prunifolia)

Većinu prirodnog staništa aronije nalazimo u istočnim područjima Sjeverne Amerike – zauzima velika područja obale Atlanskog oceana, područje Appalachian i središnje nizine. Američki autori (H. Gleason 1952, S. Gracj 1950.) istakli su veliku prilagodljivost aronije različitim uvjetima okoliša. U divljini možemo ju naći i na suhom kamenitom tlu strmih Appalachian planina, na močvarnim obalama rijeka i duboko u šumi. Aronija najbolje uspijeva na području Velikih jezera i u istočnim regijama gdje Atlanski ocean stvara umjetnu klimu i osigurava dovoljno vlage u zraku.
-Aronija se prvi puta spominje u Europi 1834, u zapisima Botaničkog vrta u St. Petersburgu, a botanički opisi iz 1839. i 1870. naglašavaju njenu dekorativnu vrijednost i otpornost na mraz. Prije početka 20. stoljeća biljka je zbog svog prekrasnog crvenog lišća u jesen i istrajnih grozdova sjajnog crnog voća služila samo za ukras u vrtovima i parkovima.
Početkom 20. stoljeća Ivan Michurin, slavni ruski botaničar, skrenuo je pažnju na praktičnu vrijednost aronije. Tada se selekcijskim radom prvi puta pokušalo koristiti plodove.
1930-ih rad na aroniji preselio se u eksperimentalnu stanicu Altaj u Altajsko gorje gdje je od 1935. istraživanje nastavio M.A. Lisavienko, a 1942. uspostavljena je prva mala plantaža aronije.
U Poljskoj je rad na uzgoju crne aronije započeo prof. Wieslaw Grochowski sa Instituta za šumarstvo. Prvo su biljke donesene u Poljsku 1976. iz Sovjetskog Saveza, a prvo eksperimentalno polje uspostavljeno je pokraj Janow Lubelski i Krasnik; taj su posao vodili Piotr Eggert i Maria Cichowicz. Uskoro se pokazalo da uzgoj aronije ne predstavlja poteškoće i moglo se popularizirati diljem Poljske. Sljedećih se godina broj plantaža povećao. Počeli su se pojavljivati prvi sokovi od aronije, osvojili su zlatnu medalju na Poljskom poljoprivrednom sajmu što je bio veliki uspjeh.
U narednim su se godinama područja pod nasadima aronije povećavala iz godine u godinu. Prerađevine i proizvodi više nisu novost na tržištu. Sok od aronije je proizvela tvrtka Aronia S.A. također je osvojila zlatnu medalju na Poljskom poljoprivrednom sajmu 1993. Zahvaljujući brzom rastu koncentriranog soka od aronije Poljska je trenutno najveći proizvođač tog soka u svijetu.

 

Leave a Reply